27 Şubat 2011 Pazar

EBRU NASIL YAPILIR ( VİTRAY,HEYKEL,RESİM,SERAMİK,MOZAİK,ALTIN VARAK)



Ebru Nasıl Yapılır
Kullanılacak kitre daha önceden eritilerek hazırlanır. Yaprak kitre veya toz kitre kullanımına göre bu hazırlık süresi değişir.
Yaprak kitre 3 gün öncesinden, toz kitre ise 1 saat öncesinden eritilmelidir.
Kitremiz iyice eridikten sonra teknemize dökülür. Teknede tortulu halde kalmaması için süzülerek konmasında fayda vardır.
Kitre ayarının uygun olduğunu anladıktan sonra hazırlamış olduğunuz boyaları fırçalar ile tekne yüzeyine atmaya başlayabiliriz.
Boyayı kitre yüzeyinde tutan, kağıda yapışmasını sağlayan, renk tonlarının oluşturulmasını sağlayan öd tür.
Boyaların atılışı, biz veya tarak ile taramalar, üzerine yapılan çiçekler sayesinde farklı ebru uygulamaları yapılabilir.
EBRU YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER
     Ebru yapımında kullanılan araç ve gereçlerin başlıcaları şunlardır; tekne, fırça, boya, kağıt, öd, su, kitre, tarak ve diger malzemeler.

1) Tekne
     İçine özel suyumuzu koyup çalışabileceğimiz bir kaptır. Boyutları genellikle 35x50 cm dir. Derinliği ise 3 ila 5 cm olup, metalden, camdan veya tahtadan olabilir.

2) Su
    Ebru yapımı için özel, temiz, arıtılmış, kireçsiz saf su kullanımının önemi oldukça büyüktür. Suyumuzun temizliğinden tam olarak emin olmadan ebru yapımına başlamamamız gerekir aksi taktirde sudaki kireç veya kimyasal maddeler istenmeyen sonuçlar yaratabilir.

3) Fırça
    Ebru yapımında fırçanın önemi de oldukça büyüktür. Piyasada hazır olarak satılan, sert kıllardan yapılmış fırçalar da kullanılabilir ancak çok muntazam ve iyi bir sonuç elde edemeyiz. İdeal sonuca varmak için fırçaları geleneğinde olduğu gibi kendimizin yapması makbuldur. Fırça yapımında gül dalı ve at kılı kullanılmaktadır. Her bir renk için ayrı fırça yapılmalıdır.

4) Kağıt
    Ebruculukta, emici özelliği olan her türlü kağıt kullanılır. Başlangıçta teksir kağıdı, üçüncü hamur kağıt kullanılır. El yapımı asitsiz kağıtlar genellikle ustalık döneminde kullanılmalıdır. Kuşe ve parlak plastik türü kağıtların emici özelliği olmadığından pek tavsiye edilmez.

5) Boyalar ve Boyar maddeler
    Ebruculukta eskiden beri bildiğimiz toprak boyalar, geleneksel olarak kullanılmaktadır.
Bunlar, tabiatta bulunan ve bazı metal oksitlerden oluşan renkli tozlardır yada renkli tozlardan elde edilir. Bazı metal oksitler, yapay olarak da elde edilirler. Bunlar; oksit sarı, zırnık adı verilen arsenik sülfür, mavi ve lacivert rengi veren çeşitli çivitlerdir.

6) Öd
    Bir ebrucunun bilmesi gereken en önemli husus öd’dür. Öd, ebru sanatının sırrı, olmazsa olmazıdır. Sığır yada başka  hayvanlardan elde edilen öd, astarın yapışkan halini yani yüzeysel gerilimini kırıp boyanın su yüzeyinde kalmasını sağlar, renk tonları elde edilmesinde yardımcı olur ayrıca boyaların kağıda yapışmasını sağlar.

7) Kitre
Kitre zamkı elde edilen astragalus bitkisi çok yıllık, dikenli bir bitkidir. Çiçekleri kelebek gibi sarı, pembe ve beyazdır. Yastık gibi kümeler halinde görülürler. Bilhassa Türkiye, İran, Kafkasya ve Afganistan’da elde edilmektedir. 

0 yorum:

Yorum Gönder