16 Mart 2011 Çarşamba

MOZAİK

MOZAIK:DOGAL BIR KULTUREL MIRAS!
Insanoglu sanat tarihi boyunca renkli taslarin yan yana gelmesinden islevsel ve etkili resim yuzeylerinin olusabilecegini gordu,bunlari kullandi.Zaman icinde teknik gelisti ve dunyanin en guzel mozaik panolari Roma ve Bizans sanati icinde seckin yerlerini aldi.Italya daki Ravenna,Pompei mozaikleri, Istanbulda Kariye,Ayasofya ve Anadolu kentleri ve tapinaklarinda basyapitlarini verdi.
Mozaik teknigi ile resim yapmanin zamana dayanma ve zamani asma gibi bir ozelligi var.Mimari icinde ve disinda kullannildigi zaman bir bakima olumsuzluge ulasir.Antakya mozaik muzesinde ve son yillarda Zeugma da izlenebilen Anadolu nun antik cag kentlerinin dokusunu ve yasamini bize hissetiren mozaik panolarda oldugu gibi.
Turkiyede 1950 li yillardan itibaren mozaik resmin  en gorkemli orneklerini vermis sanatci,Bedri Rahmi Eyuboglu dur.Ferruh Basaga nin,Devrim Erbil in ve Turan Erol un buyuk boyutlu panolarindan da bahsetmek gerekir.
1970 li yillardan sonra,seramik etkisinin yeglenmesine bagli olarak mozaik sanati unutulmaya baslandi.Oysa mozaik sanati Anadoluda gelismisti ve tarihi 6000 yil oncesine kadar gitmekteydi. [ Alıntıdır]

0 yorum:

Yorum Gönder